Χιονισμένο Αγρίνιο 1978

Χιονισμένο Αγρίνιο 1978
ΑΓΡΙΝΙΟ: Χιονισμένη Πλατεία Μπέλλου (Δημοκρατίας) το 1978

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ετήσιου υετού το Αγρίνιο....Ερχονται κρύα και πιθανά χιόνια και αυτές οι συνθήκες "κλείνουν το μάτι" προς τα Χριστούγεννα!!

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 13-19/12 ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ....

 Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος βροχών στον Αγρινιώτικο κάμπο, που ευνόησε όλο σχεδόν το φθινόπωρο και στο ξεκίνημα του χειμώνα την δυτική Στερεά, αλλά έφερε και ορισμένα σημαντικά πλυμμηρικά προβλήματα. O καιρός όμως έχει γυρίσματα λέει ο θυμόσοφος λαός μας και θα επιβεβαιωθεί και στο επόμενο διάστημα, αφού περνάμε σε μακρά μεσημβρινή κυκλοφορία (τα συστήματα από βορρά προς νότο), με δυνατό κρύο, χιόνια πιο χαμηλά και ως πεδινά στην εξέλιξη και φυσικά βοριάς που θα ξυρίζει. Ως Κυριακή βράδυ το Αγρίνιο είχε φτάσει στα 1570mm στην ετήσια καταγραφή των βροχών, μια τιμή που είναι ΡΕΚΟΡ της τελευταίας 20ετίας. Σε μια χρονική περίοδο, που οι γνωστοί πολιτικοί κλιματικοί κύκλοι, προέβλεπαν ξηρασίες, ζέστες και μη εποχές....και φυσικά επειδή σχεδόν πάντα πέφτουν έξω συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, μιας και ούτε ο καιρός, αλλά ούτε το κλίμα μπαίνουν σε καλούπια....είναι απλά κυκλικά και όχι γραμμικά!!

Η νέα εβδομάδα θα μας εισάγει για τα καλά στο χειμώνα, οι θερμοκρασίες υποχωρούν σημαντικά, ενώ δεν αποκλείεται να μας πλησιάσουν και τα χιόνια, αν και γενικά ο καιρός στρέφεται προς τα ανατολικονότια....και Χριστούγεννα θα ρωτήσετε τί;; Διαμορφώνονται αλλαγές, αφού κατεβαίνει πολικό ψύχος στην κεντρική Ευρώπη και ψάχνεται να κατέβει και νοτιότερα....τα προγνωστικά μοντέλα συνεχίζουν να δείχνουν κρύα σενάρια, όπως είχα γράψει την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, ώστε να δούμε που θα καταλήξουν....πάντως ντυθείτε καλά!!



ΔΕΥΤΕΡΑ 13/12.

 Άστατος καιρός ως το μεσημέρι, με ασθενείς κατά βάση βροχούλες (1-3mm) και γρήγορη βελτίωση μετά, με κάποιες νεφώσεις ως το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνεόυν από ΔΒΔ, ΒΔ και ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία εντός Αγρινίου, θα κυμανθεί από 3-9 ή και 10οC.

ΤΡΙΤΗ 14/12.

 Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, χωρίς ν' αποκλείονται και λίγες ψεκάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ και ΒΑ διευθύνσεις ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη του Αγρινίου θα κυμανθεί από 2-11οC.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/12.

 Ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις και κρύο, γενικά ΒΑ ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία εντός πόλης από 3-11 ή και 12οC.

ΠΕΜΠΤΗ 16/12.

 Λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια, με ΒΑ και ΑΒΑ ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία στην πόλη από 3-11οC.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/12.

 Γενικά αίθριος και ψυχρός καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις πολύ ασθενείς (ΑΒΑ, ΑΝΑ, ΒΔ, ΔΝΔ, ΒΒΑ και ΝΑ), ενώ η θερμοκρασία εντός Αγρινίου θα κυμανθεί από 2-9 ή και 10οC.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/12.

Ηλιος με λίγα σύννεφα που σταδιακά θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να δώσουν βροχή ή χιονόνερο, ενώ πάνω από τα 300-400μ. θα μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ διευθύνσεις έως μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2-5 ή και 6οC.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/12.

 Λίγα φαινόμενα ως τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση, με κυρίαρχο τον ήλιο και τα...δόντια του, ΒΒΑ και ΒΔ ανέμους έως σχεδόν μέτριους και την θερμοκρασία αρκετά χαμηλα, από -1...4 ή και 5οC.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οποιεσδήποτε αλλαγές προκύψουν για το Σ/Κ, θα επανέλθουμε με έκτακτο δελτίο!!

 

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ....

















Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ (Ερασιτέχνης μετεωρολόγος και ερευνητής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου