Χιονισμένο Αγρίνιο 1978

Χιονισμένο Αγρίνιο 1978
ΑΓΡΙΝΙΟ: Χιονισμένη Πλατεία Μπέλλου (Δημοκρατίας) το 1978

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Ο χειμώνας προσπαθεί να ξεμυτίσει.../ +0,25οC θερμότερο το 2022 στο Αγρίνιο, με -23% κάτω στις βροχές!!

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 8-15/1 ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ....

Καλή κι ευλογημένη χρονιά, με 2023 ευχές να πιάσουν τόπο....

 Μέρες ψάχνουμε το χειμώνα στη χώρα μας και μόνο τα ψυχρά ψήγματα της νύχτας και του πολύ πρωινού, μας το θυμίζουν. Από κει και πέρα ηλιοφάνεια και κάποιες ομίχλες στα πέριξ του Αγρινιώτικου κάμπου, με πολύ ήπιο σκηνικό μες την ημέρα και πρωτανοιξιάτικες θερμοκρασίες τις θερμές ώρες της ημέρας. Ομως όπως όλα δείχνουν, από αύριο ξεκινάει μια σημαντική αλλαγή στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, η οποία θα φέρει βροχές, πιθανόν καταιγίδες, κάποια χιόνια στα πιο ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας σε κανονικότητα και γενικά θα προσπαθήσει να μυρίσει χειμώνας σε όλο το φάσμα και μάλιστα με πιθανή κατά...ριπάς προοπτική!!



ΔΕΥΤΕΡΑ 9/1/23.

 Νεφώσεις, με ομίχλες προς το ξημέρωμα και μέσα στην ημέρα συνοδεία από ψιχάλες ή κάποια λίγα ασθενή παροδικά φαινόμενα, που προς το βράδυ και μετά ενδέχεται να ενταθούν σημαντικά (4-7mm). Οι άνεμοι θα πνέουν από NNΔ kai NNA κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία εντός Αγρινίου θα κυμανθεί από 4-14οC.

ΤΡΙΤΗ 10/1.

 Βαρύ το σκηνικό του καιρού σήμερα και καθαρά χειμωνιάτικο, με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες (30-34mm). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πάνω από τα 1000-1200μ. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δ/ΔΝΔ κυρίως διευθύνσεις έως μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7-12 ή και 13οC.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/1.

 Νεφώσεις αρχικά (λίγα χιόνια ως το ξημέρωμα στα ορεινά), αλλά ως τις μεσημεριανές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί. Πάντως μέσα στην ημέρα δεν αποκλείεται να σημειωθεί ασθενής βροχή ή ψιχάλα (1-3mm). Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΑ, BBΑ και ΒΔ διευθύνσεις γενικά ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία εντός πόλης θα κυμανθεί από 4-11 ή και 12οC

ΠΕΜΠΤΗ 12/1.

 Λίγες νεφώσεις αρχικά και αρκετή ηλιοφάνεια, αλλά προς τις απογευματινές ώρες και μετά θα έχουμε αύξηση των νεφώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΒΒΑ,ΑΒΑ και ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2-11οC.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/1.

 Νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής ή ψιχάλας, ΒΒΑ και ΒΑ άνεμοι έως μέτριοι και θερμοκρασία εντός πόλης, από 3-10 ή και 11οC.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/1.

  Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, άνεμοι ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις (ΑΒΑ, ΒΔ, ΝΔ, ΝΝΔ και ΔΒΔ) και την θερμοκρασία στην πόλη, από 2-11 ή και 12οC.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/1.

 Αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα ψιχάλας ή ασθενούς βροχής (ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά), ΔΒΔ, ΔΝΔ και ΒΑ ασθενείς άνεμοι και την θερμοκρασία από 3-10οC.

ΥΓ-ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πολλές και πυκνές χιονοπτώσεις σε όλη την Ευρυτανία από τα 900-1000μ. υψόμετρο (κυρίως Τρίτη-Τετάρτη), με βάσει τα τελευταία Κυριακάτικα προγνωστικά στοιχεία και πολλά εκατοστά στο Βελούχι, με αρκετά μεγάλη την πιθανότητα να μπορέσει ν' ανοίξει στο ερχόμενο Σ/Κ το χιονοδρομικό!!


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΕΟ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2022 ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΕΤΟΣ....
Στο ΑΓΡΙΝΙΟ είχαμε 13οC την μέση θερμοκρασιακή τιμή του μήνα, δλδ θερμότερα κατά +2,1οC πάνω από τις μέσες τιμές....Υετικά είχαμε 69,6mm σε 11 ημέρες βροχής συν μία με ψιχάλες (-58% στον υετό και -26% στις ημέρες υετού)....Ο Ανατολικός, ήταν ο άνεμος που επικράτησε στον Αγρινιώτικο κάμπο....
Απόλυτα ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία μηνός: (2,9 - 23,1οC)....
Συνολικά στο 2022 κινηθήκαμε θερμότερα από πλευράς θερμοκρασιών, κατά +0,25οC (ετήσιος μέσος όρος), ενώ από πλευράς υετού ήμασταν για 1η φορά τόσο χαμηλότερα, μετά από 20 περίπου χρόνια, με 701mm σε 99 ημέρες, δηλαδή -23% στις βροχές και -13% στις ημέρες βροχής!!



Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ (Ερασιτέχνης μετεωρολόγος και ερευνητής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου